Advanced Trauma Life Support

Πλαίσιο - Ιστορική αναδρομή

Το πρόγραμμα Advanced Trauma Life Support® (ATLS®) είναι το θεμέλιο φροντίδας για τους τραυματίες διδάσκοντας έναν κοινό αποδεδειγμένα αποτελεσματικό κώδικα και μια κοινή αποτελεσματική προσέγγιση. Εισήχθη το 1980, από το Αμερικανικό Κολλέγιο Χειρουργών (American College of Surgeons/ACS), το οποίο είναι ο φορέας που πιστοποιεί το σεμινάριο. Διδάσκεται σε 80 χώρες και το έχουν διδαχθεί πάνω από 1 εκατομμύριο ιατροί. Στη χώρα μας αναπτύχθηκε από το 1993, από το Εθνικό Κέντρο ATLS στην Πάτρα. Από το 2015, υλοποιήθηκε στην Ελλάδα σεμινάριο ATLS που για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο διδάχθηκε σε τελειόφοιτους Ιατρικής. Η πρωτοβουλία αυτή του Ελληνικού ATLS πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία πιλοτικά σε 600 τελειόφοιτους Ιατρικής με οικονομική στήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το πρόγραμμα ATLS, καθώς και σύνολο εκπαιδευτικών προγραμμάτων διαχείρισης τραύματος, υλοποιούνται σύμφωνα με το Ν.4655/2020 (ΦΕΚ 16/Α31-1-2020) όπως αυτός τροποποιήθηκε από το Ν. 4702/2020 (ΦΕΚ130/Α3-7-2020), με αποκλειστική δωρεά από το ΙΣΝ σε πιλοτική φάση πέντε ετών. Συνεργαζόμενοι φορείς είναι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ ΑΕ), το Υπουργείο Υγείας και η ΑΜΚΕ Αναγέννηση & Πρόοδος (Α&Π), η οποία έχει οριστεί υπεύθυνη για την οικονομική διαχείριση και την τεχνική εποπτεία των προγραμμάτων αυτών. Μετά την πάροδο των πέντε ετών η οικονομική στήριξη συνεχίζεται με πόρους του Υπουργείου Υγείας.

16-05-2024

Αγαπητέ φοιτητή,

Μετά από παρατεταμένη προσπάθεια πολλών ετών από πολλούς φορείς, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την επανεκκίνηση του εκπαιδευτικού προγράμματος Advanced Trauma Life Support (ATLS), το οποίο απευθύνεται σε τελειόφοιτους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), οι οποίοι έχουν επιλέξει το ATLS ως κατ’ επιλογήν μάθημα από το Πρόγραμμα Σπουδών.

Το πρόγραμμα ATLS, πιστοποιείται από το American College of Surgeons (ACS) και προσφέρθηκε σε φοιτητές για πρώτη φορά παγκοσμίως το 2015, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Σημαντικά σημεία της προσπάθειας αποτελούν:

 • 2015- 2018: Πιλοτική εφαρμογή προγράμματος ATLS σε φοιτητές με υποτροφία από το ΙΣΝ που θέλησε να προσφέρει καθοριστική γνώση, η οποία έλειπε από την εκπαίδευση, σε ένα πληθυσμό που την χρειάζεται άμεσα -Υπηρεσία Υπαίθρου- και δεν έχει ακόμη τους πόρους για να πληρώσει τα σχετικά δίδακτρα. Περισσότεροι από 600 φοιτητές από όλη την χώρα εκπαιδεύτηκαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Ιατρική Σχολή Ρίο, Εκπαιδευτικό Κέντρο ATLS) και ΕΚΠΑ (Ιατρική Σχολή, «Αττικόν» Νοσοκομείο, Ορθοπεδικό Κέντρο Έρευνας και  Εκπαίδευσης ΟΚΕΕ «Π.Ν.Σουκάκος»). Το πρόγραμμα ξεκίνησε σε συνεργασία μεταξύ του ATLS Ελλάς και με υποτροφία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που κάλυπτε τα 4/5 των διδάκτρων. Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε τελειόφοιτους Ιατρικής και βάσει προϋπολογισμού προβλεπόταν η εφαρμογή του για ένα έτος, αλλά με την διαχείριση που έγινε οι πόροι κάλυψαν μια τριετία.
 • 2019-2020: Με βάση την πολύ θετική ανταπόκριση των φοιτητών, ο ACS αποφάσισε να υιοθετήσει την προσπάθεια και να την εφαρμόσει και κατ’ αρχήν στις ΗΠΑ,  ενώ το ΙΣΝ αποφάσισε να επεκτείνει την προσπάθεια σε όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας, καλύπτοντας έναντι συμβολικής συνδρομής τα δίδακτρα και επιπλέον να έρθει σε συνενόηση με την πολιτεία που δεσμεύθηκε με νόμους (4655 _ΦΕΚ16Α_20200131 και 4702_ΦΕΚ130Α_20200703) ώστε μετά την πάροδο των 5 ετών που θα ολοκληρωθεί η υποτροφία να συνεχιστεί η σχετική εκπαίδευση με πόρους από το Υπουργείο Υγείας.
 • 2021-2024: Διαδικαστικά προβλήματα στην εφαρμογή της υποτροφίας / νόμου που ξεπεράστηκαν με σημαντική προσπάθεια και την υπογραφή στο σχετικό MOU μεταξύ των συμβαλλομένων μερών (του ACS και της «Αναγέννηση και Πρόοδος» Trauma Edu) να τίθεται προ εβδομάδος.

Η υποτροφία ξεκινά από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ που εξαρχής στήριξε την όλη προσπάθεια και την ελπίδα σύντομα να επεκταθεί και στις υπόλοιπες ιατρικές σχολές της χώρας.

Το επιδοτούμενο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) εκπαιδευτικό πρόγραμμα Advanced Trauma Life Support (ATLS) απευθύνεται σε 6ο ετείς και επί πτυχίω φοιτητές Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), που έχουν έως πέντε (5) οφειλόμενα μαθήματα προηγούμενων ετών, τα οποία δεν ανήκουν σε μαθήματα κορμού.

Οι ωφελούμενοι μπορούν να αιτηθούν τη συμμετοχή τους μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Trauma Edu, επιλέγοντας το προγραμματισμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενδιαφέροντος, ενώ για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορούν να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά με το traumaedu@randp.gr

Είναι μεγάλη μας χαρά που υλοποιείται ένα πρόγραμμα που θα αλλάξει την ιστορία της χώρας όσον αφορά την αντιμετώπιση του τραύματος και ευχή και ελπίδα μας να υιοθετηθεί το συντομότερο και από τις άλλες ιατρικές Σχολές της χώρας.

 

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Σ. Κουλουβάρης

 

Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας Α’ Ορθοπαιδική Χειρουργική Κλινική, ΕΚΠΑ, ΠΓΝ ¨ΑΤΤΙΚΟΝ¨ Δ/ντης Κινητών Ιατρικών Μονάδων & SportsExcellence Επιστημονικά Υπεύθυνος Trauma Edu & Surgical Simulation Lab

Παντελεήμων Βασιλείου

 

Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Χειρουργός Δ’ Χειρουργική Κλινική ΕΚΠΑ, ΠΓΝ “ΑTTIKON”, ATLS Director

 

Ειδικά για το σεμινάριο

Το επιδοτούμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΑTLS, διάρκειας 2 ημερών, απευθύνεται σε 6ο ετείς και επί πτυχίω φοιτητές Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που έχουν έως πέντε (5) οφειλόμενα μαθήματα και τα οποία δεν ανήκουν σε μαθήματα κορμού.

Το ATLS διδάσκει καθιερωμένες και κοινά αποδεκτές μεθόδους θεραπείας. Προσεγγίζει την φροντίδα του τραύματος με συστηματοποιημένο τρόπο, παρουσιάζοντας στον ιατρό μια περιεκτική μέθοδο αναγνώρισης προτεραιοτήτων, εκτίμησης και αντιμετώπισης στη φροντίδα του τραυματία ασθενούς.

Το ATLS αναπτύχθηκε από την Επιτροπή Τραύματος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, αναθεωρείται κάθε 4 χρόνια για να ενσωματώνει όλες τις εξελίξεις και έχουν οριστεί αντικειμενικά κριτήρια για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Το θεωρητικό μέρος είναι κοινό με το πρόγραμμα Advanced Trauma Care for Nurses (ATCN) και περιλαμβάνει 13 διαλέξεις συνδιδασκαλίας ATLS και ATCN.

Η δομή του σεμιναρίου προάγει την κριτική σκέψη, τη συνεργασία και την ομαδική προσέγγιση στη φροντίδα του πολυτραυματία. Η ταυτόχρονη εκπαίδευση ιατρών και νοσηλευτών βοηθά στην ανάπτυξη κοινού κώδικα και πρακτικής που προάγει τη συνεργασία των ειδικών και βελτιστοποιεί την έκβαση των τραυματιών. Μπορεί να διδαχθεί και αυθύπαρκτα.

Βασισμένο στις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων, η εκπαίδευση είναι διαδραστική, η εξάσκηση γίνεται σε προπλάσματα και σε υποδυόμενους ασθενείς με τη χρήση σεναρίων από πιστοποιημένους εκπαιδευτές.

Το σεμινάριο ATLS παρέχει στους συμμετέχοντες τη βασική γνώση που είναι απαραίτητη για να:

 • Εκτιμήσουν την κατάσταση του ασθενούς γρήγορα και με ακρίβεια
 • Αναζωογονήσουν και σταθεροποιήσουν τον ασθενή βάσει προτεραιοτήτων
 • Καθορίσουν εάν οι ανάγκες του ασθενούς ξεπερνούν τις δυνατότητες του συγκεκριμένου νοσοκομείου
 • Πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για την εξασφάλιση της οριστικής θεραπείας του ασθενούς
 • Εξασφαλίσουν την παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας

Ο πυρήνας του ιατρικού περιεχομένου διδάσκεται με αλληλεπιδραστικές μεθόδους κατά τη διάρκεια του Προγράμματος Εκπαιδευομένων – Student Course.

Το ATLS είναι ένα πολύ εντατικό πρόγραμμα, για το οποίο απαιτείται άριστη προετοιμασία και μελέτη του ATLS Student Course Manual / 10th Edition, ώστε να είναι δυνατή η ενεργή συμμετοχή των εκπαιδευομένων.

Οι εκπαιδευόμενοι, προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα, παραλαμβάνουν:

 • Έναν μήνα πριν την έναρξη του σεμιναρίου, το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο του ATLS.
 • Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής που καλούνται να απαντήσουν, με σκοπό να τους βοηθήσουν στο διάβασμά τους, να κατανοήσουν τη φιλοσοφία του προγράμματος και να αξιολογηθεί το επίπεδό τους.

Στο ATLS Student Course απαιτείται πλήρης παρακολούθηση όλου του προγράμματος, η επιτυχής διεξαγωγή των δεξιοτήτων στους διάφορους σταθμούς και σωστή απάντηση στο 75% των ερωτήσεων του γραπτού τεστ. Τέλος, ο εκπαιδευόμενος θα κριθεί από τη σωστή αντιμετώπιση, σε πραγματικό χρόνο, ενός εικονικού τραυματία.

Με την επιτυχή παρακολούθηση του σεμιναρίου δίνεται στον συμμετέχοντα πιστοποίηση από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Χειρουργών με 4ετή διεθνή ισχύ.

Προϋποθέσεις - Απαιτούμενα δικαιολογητικά

Κατά την εγγραφή τους οι υποψήφιοι συμμετέχοντες οφείλουν να μεταφορτώσουν :

 1. Φωτογραφία προσώπου (τύπου αστυνομικής ταυτότητας)
 2. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας (τρέχοντος εξαμήνου σπουδών)
 3. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599 ή από το gov.gr, ΠΡΟΣ Trauma Edu, όπου θα αναγράφει:
  • Τον συνολικό αριθμό μαθημάτων που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς
  • Ονομαστικά με τίτλους τα μαθήματα που χρωστούν καθώς και την ομάδα μαθήματος που ανήκει (υποχρεωτικό ή επιλογής)
 • Σε ενδεχόμενο μη προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τον υποψήφιο, η αίτηση συμμετοχής ακυρώνεται αυτόματα από το σύστημα.

Πολιτική Ακυρώσεων

Ακύρωση σεμιναρίου λόγω απόφασης διοργανωτή ή για λόγους ανωτέρας βίας

Η διαχειριστική ομάδα TRAUMAEDU διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε αλλαγή της ημερομηνίας ή σε αναβολή προγραμματισμένου σεμιναρίου είτε για λόγους ανωτέρας βίας είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο αφορά στον διοργανωτή, ενημερώνοντας τηλεφωνικά ή μέσω e-mail τους εγγεγραμμένους εκπαιδευόμενους αναφορικά με τις νέες διαθέσιμες ημερομηνίες διεξαγωγής του (εντός εξαμήνου). Σε περίπτωση που εγγεγραμμένος εκπαιδευόμενος δεν επιθυμεί να παρακολουθήσει το σεμινάριο κατά τη νέα ημερομηνία, δύναται να αιτηθεί την ακύρωση της συμμετοχής του και την ακέραιη επιστροφή της Συμβολικής Συνδρομής σύμφωνα με την Πολιτική Επιστροφής Χρημάτων που περιγράφεται παρακάτω.

Μεταβολή ημερομηνίας ή ακύρωση λόγω απόφασης του εκπαιδευόμενου

Ο εγγεγραμμένος εκπαιδευόμενος που τυχόν επιθυμεί να ακυρώσει την συμμετοχή του σε σεμινάριο, οφείλει να στείλει σχετικό αίτημα στο email traumaedu@randp.gr.

Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής έως και 60 ημέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης, και εφόσον δεν έχουν παραληφθεί τα εγχειρίδια του σεμιναρίου από τον εκπαιδευόμενο, πραγματοποιείται ακέραιη η επιστροφή της Συμβολικής Συνδρομής σύμφωνα με την Πολιτικής Επιστροφής Χρημάτων που περιγράφεται παρακάτω.

Σε περίπτωση αιτήματος αναβολής από τον εγγεγραμμένο εκπαιδευόμενο για σημαντικό λόγο, ο τελευταίος οφείλει να ενημερώσει το συντομότερο δυνατόν την Διαχειριστική Ομάδα TRAUMAEDU στο email traumaedu@randp.gr . Κατόπιν διαθεσιμότητας, υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης επόμενου προγραμματισμένου σεμιναρίου εντός εξαμήνου. Μετά το πέρας του εξαμήνου, δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής της Συμβολικής Συνδρομής.

Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος αναβάλλει τη συμμετοχή του περισσότερες από δύο (2) φορές, δεν υπάρχει δυνατότητα εκ νέου εγγραφής στο σεμινάριο.

Πολιτική Επιστροφής Χρημάτων

Σε περίπτωση που προβλέπεται επιστροφή χρημάτων σύμφωνα με την Πολιτική Ακυρώσεων, η Συμβολική Συνδρομή που έχει καταβληθεί από τον εγγεγραμμένο εκπαιδευόμενο θα πιστωθεί στην χρεωστική/πιστωτική κάρτα που χρησιμοποίησε για την κράτηση θέσης στο σεμινάριο μέσω του παρόντος διαδικτυακού τόπου. Το ποσό αυτό αποδεσμεύεται άμεσα από την Α&Π ωστόσο ενδέχεται να υπάρχουν περαιτέρω καθυστερήσεις από τις τράπεζες για την εκκαθάρισή του. Εναλλακτικά, η Α&Π διατηρεί το δικαίωμα να αποδώσει εντός επτά (7) ημερολογιακών ημερών το ποσό που έχει καταβληθεί με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό που θα υποδείξει ο εκπαιδευόμενος.

Σεμινάρια

Ακολουθούν τα προγραμματισμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Παρακαλούμε επιλέξτε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σας εξυπηρετεί, ώστε να μεταβείτε στη σχετική σελίδα με αναλυτικές πληροφορίες.

Εκπαιδευτική Ομάδα

Καθηγητής Χειρουργικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Χειρουργός- Αναπληρωτής Καθηγητής
Επικουρικός Αναισθησιολόγος ΒΓΝΗ
Ειδικευόμενη Χειρουργικής - MD MSc (c)PhD FACS mESCP
Διευθυντής ΕΣΥ Γενικός Χειρουργός
Χειρουργός, Επιμελητής Α , ΓΝ Βόλου
Επιμελητής Α Χειρουργικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Προϊσταμένη πανεπιστημιακής κλινικής καρδιάς, αγγείων, θώρακα/ανάνηψης καρδιοχειρουργικών ασθενών α.κ.α. M.Sc. PhD. Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας.
Επ. Καθ. Χειρουργικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Προϊσταμένη πανεπιστημιακής κλινικής καρδιάς, αγγείων, θώρακα/ανάνηψης καρδιοχειρουργικών ασθενών α.κ.α. M.Sc. PhD. Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας.