Την Πέμπτη & την Παρασκευή στις 25 – 26 Νοεμβρίου 2021 διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από την AO Trauma Foundation, πρόγραμμα Εκπαίδευσης Νοσηλευτών Χειρουργείου – ORP: Operating Room Personnel.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, συμμετείχαν συνολικά εννιά (9) εκπαιδευτές και σαράντα (40) νοσηλευτές – εκπαιδευόμενοι.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιελάμβανε:

  • διαλέξεις από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, με ταυτόχρονη μετάφραση από την Αγγλική γλώσσα,
  • πρακτική άσκηση στην εφαρμογή διαφορετικών χειρουργικών τεχνικών με συνθετικά ακριβή αντίγραφα οστών και κανονικά εργαλεία χειρουργείου
  • συζήτηση νοσηλευτικών θεμάτων σε μικρές ομάδες.

                                                                                                                   

(Φωτογραφία 1) Στιγμιότυπο από το θεωρητικό μέρος – Διαλέξεις

                                                                                                                     

                                                                                                                     

(Φωτογραφίες 2 & 3) Πρακτική εφαρμογή χειρουργικών τεχνικών σε συνθετικά οστά με κανονικά υλικά υπό την   καθοδήγηση των εκπαιδευτών

Στο πλαίσιο του νόμου 4702/2020 (ΦΕΚ 130Α3-7/2020), το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – ΙΣΝ υπήρξε σημαντικός αρωγός καλύπτοντας μέσω αποκλειστικής δωρεάς για είκοσι οκτώ (28) επαγγελματίες νοσηλευτές από νοσοκομεία όλης της Ελλάδας:

  • συνδρομή συνέδριου, συνολικού κόστους 350,00€ / συμμετέχοντα.
  • μετακίνηση, για όσους διαμένουν εκτός νομού Αττικής.
  • διαμονή, για όσους διαμένουν εκτός νομού Αττικής.

Η ανατροφοδότηση που είχαμε από τους συμμετέχοντες μας δίνει ώθηση στον προγραμματισμό και την υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων.

 

Ακολουθούν ενδεικτικά σχόλια που λάβαμε από συμμετέχοντες της δωρεάς του ΙΣΝ, μετά το πέρας της διεξαγωγής του προγράμματος:

«Επιθυμώ να σας ευχαριστήσω για την συμμετοχή μου στο επιδοτούμενο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  ORP Course  που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα  25-26/11/2021»

Καζάνα Αικατερίνη, Γ.Ν. Λάρισας ¨Κουτλιμπάνειο και Τριανταφύλλειο¨

«[…] Ήταν μια φανταστική εμπειρία! […] Γνώσεις κ τεχνικές που θα με ακολουθούν στην επαγγελματική μου πορεία! Ελπίζω να έχω τη δυνατότητα να παρακολουθήσω κ τα επόμενα που θα έρθουν. Το ευχαριστώ είναι λίγο!»

Τριανταφυλλίδου Σοφία, Γ.Ν. Ρόδου ¨Ανδρέας Παπανδρέου¨

«Το σεμινάριο ήταν εκπληκτικό. Ήταν συνδυασμός θεωρίας και πράξης, διαδραστικό αλλά και ευχάριστο. Σπάνια έχουμε την ευκαιρία (οι νοσηλευτές του χειρουργείου) να διδαχτούμε από τόσο καταρτισμένους ανθρώπους πράγματα που εφαρμόζουμε στην καθημερινή μας πρακτική. Και βέβαια η συνδρομή του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ήταν καθοριστική για μας που ζούμε στην επαρχία. Σας ευχαριστώ όλους σας τόσο πολύ…»

Μελίδου Κανή, Γ.Ν Καβάλας

«Ήταν ένα άριστο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τόσο από άποψη διοργάνωσης όσο και περιεχομένου. Εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας και εκπαιδευτήκαμε εφαρμόζοντάς τις στην πράξη κάτι που δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε σε άλλες συνθήκες. […] Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να πραγματοποιηθούν κι άλλες τέτοιες δράσεις με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε τμήματα τόσο νευραλγικά όσο τα χειρουργεία. Σας ευχαριστούμε θερμά για την ευκαιρία που μας δώσατε και την άψογη διοργάνωση»

Καπλάνη Αθανασία, Γ.Ν. Σύρου “Βαρδάκειο – Πρώϊο”

«Ήταν μια υπέροχη και εποικοδομητική εκπαιδευτική εμπειρία […] η διεξαγωγή του συγκεκριμένου σεμιναρίου ξεπέρασε τις προσδοκίες μου, τόσο από μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όσο και από το μέρος της ΑΟ Trauma Foundation.  Τόσο η διοργάνωση από μέρους σας, όσο και η θεματολογία και η εκπαιδευτική προσέγγιση από την ΑΟ ήταν υψηλού επιπέδου. […] Ευχαριστώ ιδιαίτερα το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την ΑΟ για αυτό κι ευελπιστώ σε νέες δράσεις στο μέλλον.Η οργάνωση του σεμιναρίου ήταν άψογη και η δικές ενέργειες ιδιαίτερα βοηθητικές»

Τσουλφαϊδου Βίκυ – Ανέττα, Γ.Ν. Θεσσαλονίκης “Γ. Γεννηματάς – Άγιος Δημήτριος”

«Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την άψογη διοργάνωση και το υψηλό επιστημονικό επίπεδο του συνεδρίου. […] Οι παρουσιάσεις τόσο στο θεωρητικό όσο και στο πρακτικό επίπεδο από τους καταξιωμένους καθηγητές, έγιναν εφαλτήριο να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου στη χειρουργική αντιμετώπιση του τραύματος καθώς και στην αποθεραπεία των ασθενών με καινοτόμες πρακτικές. Η παρούσα δράση συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών Υγείας στο χώρο της χειρουργικής»

Ροκκά Καλλιόπη, Γ.Ν. Πατρών “Παναγία η Βοήθεια”